Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de lantbrukare som tror på en bättre skörd i år än i fjol är Lars-Åke Gustafsson på Fröö gård i Östergötland. Foto: Carl Larsson/SVT

Efter mardrömssommaren – nytt hopp för bönderna

Publicerad

Efter förra årets mardrömssommar ser årets skördeprognos betydligt mera gynnsam ut. Frågan är dock om den blir tillräckligt bra för att kompensera 2023?

Förra årets skörd har beskrivits som en av de sämsta på 30 år för svenskt lantbruk och därför skulle ännu ett bakslag kunna vara förödande för många aktörer. Snart inne i högsommarperioden ser dock utfallet ut att bli betydligt bättre enligt Lantmännens skördeprognos.

– Vi är i behov av en bra skörd för det har varit tuffa år ända sedan 2018, säger Lars-Åke Gustafsson, lantbrukare på Fröö gård i Östergötland.

Han berättar mer om sin syn på prognosen i videon.

”Större variationer”

I nuläget bedöms skörden uppgå till 5,4 miljoner ton spannmål vilket kan jämföras med 4,3 miljoner ton förra året.

– De senaste åren har det varit större variationer. Det har varit väldigt bra skördar och riktigt dåliga. Det här kan man säga är ganska nära snittet, säger Per Germundsson, försörjnings- och försäljningschef på Lantmännens spannmålsenhet.

Sämre på Vikbolandet och Gotland

Det finns dock tydliga regionala skillnader. Medan exempelvis västra delarna av Götaland, Östergötland samt Skåne går mot en bra skörd är det värre i andra regioner. Vikbolandet och södra Götaland har drabbats extra hårt av försommartorka och bedöms få ett betydligt lägre skördeutfall.

Avgörande nu blir hur kommnade veckor utvecklar sig väderleksmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.