Skarvar som häckar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att skarvarna lämnade Lilla Olsholmen i Östergötlands skärgård började växtlivet snabbt återhämta sig. Följ med i klippet och se hur ön ser ut idag. Foto: TT: Hasse Holmberg/ SVT: Christian S Zetterdahl

Efter skarvarnas förstörelse – se hur ön återhämtat sig

Uppdaterad
Publicerad

Skarvöar verkar kanske livlösa, men det är långt ifrån sanningen. När skarvarna lämnar öarna så återvänder växtligheten med stor kraft. Fåglarnas spillning omvandlas då till kväve och fosfor, vilket fungerar som gödsel och snabbt återupplivar öns växtlighet.

– Redan under nästkommande säsong kan man se att det börjar grönska igen, säger Martin Larsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland.

Under lång tid var naturen på Lilla Olsholmen starkt påverkad av en stor skarvkoloni, och spillningen från skarvarna hade närmast utplånat stora delar av växtligheten. Men så för cirka tio år sen beslutade fåglarna att flytta.

– När de flesta träden har dött så är det inte längre säkert för fåglarna att häcka där, då vill de ha nya friska träd. säger han.

Efter att skarvarna lämnade Lilla Olsholmen i Östergötlands skärgård började växtlivet snabbt återhämta sig. Följ med i klippet och se hur ön ser ut idag.

Skarvarna har fördubblats på tio år

Antalet storskarvar i Sverige har nästan fördubblats sedan 2012. Det visar den senaste rikstäckande inventeringen och sammanställningen från 2023 av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där 74 767 bon uppskattades. Trots detta har antalet kolonier inte ökat i samma takt.

– På senare tid så ser vi att skarvarna har etablerat större men färre kolonier. De har också flyttat längre in mot fastlandet och det har nog att göra med att fisktillgången har minskat längre ut i Östersjön, säger Martin Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.