Våldsvågen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Anna Hjorth väcker nu åtal mot fem män efter flera bombincidenter i Norrköping. Hör mer i klippet. Foto: Åklagarmyndigheten/Ulf Wigh

Efter våldsvågen i Norrköping – nu väcks åtal mot fem män

Uppdaterad
Publicerad

Odetonerade bomber, flera skottlossningar och en kraftig explosion. Förra sommaren drabbades Norrköping av flera allvarliga våldsbrott – på kort tid. Nu väcks åtal för några av brotten.

Under onsdagen väcker åklagare Anna Hjorth åtal mot fem personer som är misstänkta för inblandning i några av händelserna från förra året. Åtalet handlar om fyra fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och fyra fall av allmänfarlig ödeläggelse – som har direkt koppling till brotten mot brandfarliga och explosiva varor.

– Vi ska vara tacksamma för att flera av dessa bomber inte exploderade eftersom de var kraftiga. Om de hade exploderat hade detta kunnat leda till en omfattande förstörelse och stor risk för att människor hade kunnat skadas allvarligt eller i värsta fall dödats, säger Anna Hjorth i ett pressmeddelande.

Våldsvågen i Norrköping

Omfattande bevisning

Enligt åklagarkammaren åberopar man en omfattande bevisning – det handlar till exempel om vittnesiakttagelser och olika former av forensisk bevisning.

En av de åtalade männen misstänks även för synnerligen grovt vapenbrott eftersom han enligt åklagaren förvarat ett stort antal vapen.

Våldsvåg drabbade Norrköping

Det var i slutet av juli som våldsvågen intensifierades i Norrköping. En villa i Hageby besköts och dagarna efter det följde flera händelser – en företagslokal besköts, en odetonerad bomb kastades in i en bilfirma och en port besköts.

Händelseutvecklingen kulminerade i en kraftig explosion på Slottsgatan i centrala Norrköping. Senare under sommaren greps även en person med någon form av bomb i stadsdelen Lindö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se var och när de olika våldsbrotten ägt rum. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet