En av tio patienter på sjukhus har liggsår

Uppdaterad
Publicerad

Bara hälften av sjukhuspatienterna som riskerar att få liggsår får hjälp att ändra läge i sängen. En av tio patienter på sjukhus har liggsår. Det visar SKL:s nationella trycksårsmätning.

Det har gjorts flera insatser för att minska antalet liggsår på sjukhus. Trots det har andelen trycksår bland patienterna inte minskat sedan 2012. Det visar den nationella trycksårsmätningen från SKL som gjordes våren 2016.

Måste avlastas

Enligt forskningen är det viktigt att patienter som har stor risk att få liggsår, till exempel de som är förlamade, får avlastande madrasser och hjälp att ändra läge i sängen.

SVT granskar äldrevården

Men trycksårsmätningen visar att många patienter inte får det.

En tredjedel av patienterna med risk för att få liggsår saknade en förebyggande madrass på sjukhuset. Och nästan hälften av patienterna i riskzonen fick inte hjälp att ändra läge i sängen.

Alla får inte hjälp att vända sig

Skillnaderna mellan landstingen är stora, både när det gäller andelen trycksår och andelen patienter som får hjälp att ändra läge i sängen (se vilka som hade bäst och sämst siffror i faktarutan nedan).

I mätningen under våren 2016 observerades 15.570 patienter, varav 3.070 var riskpatienter. 2.089 patienter hade trycksår. 627 av riskpatienterna hade trycksår som var mer än en rodnad.

Kan bildas under sjukhusvistelsen

Region Östergötland har sedan årsskiftet gjort egna mätningar. Vid mätningen i maj hade tio patienter som vårdades på Vrinnevisjukhusets medicinklinik trycksår. Åtta personer hade trycksåren när de kom till sjukhuset. Två patienter fick trycksår under vårdtiden. En av dem hade en rodnad medan den andra patienten hade fått ett allvarligare trycksår.

När samma mätning gjordes i juni hade 3 av 39 patienter på kliniken trycksår. Alla hade trycksåren när de kom till sjukhuset.

FAKTA

De här landstingen har högst andel patienter med trycksår som är mer än en rodnad:

Landstingen i Västernorrland, Norrbotten, Västmanland, Värmland och Dalarna.

De här landstingen har lägst andel patienter med trycksår som är mer än en rodnad:

Landstingen i Halland, Gävleborg, Blekinge, Jönköpings län, Kronoberg och Kalmar län.

De här landstingen har högst andel riskpatienter som får hjälp att ändra läge i sängen:

Jämtland Härjedalen, Uppsala län, Jönköpings län, Västmanland, Sörmland, Dalarna.

De här landstingen har lägst andel riskpatienter som får hjälp att ändra läge i sängen:

Östergötland, Skåne, Vsäternorrland, Gävleborg, Stockholms län, Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet