En svensk atombomb

Uppdaterad
Publicerad

I 25 år drevs i hemlighet det svenska kärnvapenprogrammet. Utställningen ”En svensk atombomb” i Linköping är en bit svensk historia som få känner till.

– Det är fortfarande mycket kontroversiellt att Sverige har haft så långt gående planer på kärnvapen, säger utställningsproducenten Matilda Bengtsson.

För de flesta är det en helt okänd historia – Sveriges 25-åriga hemliga kärnvapenprogram.

– Det passar nog inte med bilden svenskarna har av sig själva, säger Matilda Bengtsson.

En svensk atombomb

Utställningen ”En svensk atombomb” är en bit svensk historia som få känner till. På Flygvapenmuseet i Linköping får man nu en inblick i försöken att utveckla kärnvapenladdningar.

Efter den förödande atombomben över Hiroshima 1945, inleddes i hemlighet ett försök att utveckla en svensk atombomb.

Tidskapsel

– Många av de här anläggningarna har stått orörda sen de avbröt driften eller projekten. Det är lite av en tidskapsel där saker ser ut som de gjorde under 1970-talet, säger Henrik von Klopp, som har fotograferat bilderna till utställningen.

Fotografen Henrik von Klopp har fått besöka platser som endast ett fåtal personer tidigare fått tillgång till – anläggningar som spelade en viktig roll i det svenska kärnvapenprogrammet.

Marviken

En av anläggningarna är det nedlagda kraftverket Marviken intill Bråviken.  

– Marviken skulle bli landets första stora elproducerande kärnreaktor och kunna leverera vapenplutonium till kärnvapenprogrammet, säger Henrik von Klopp.

Civilt och militärt samarbete

– Det var nog helt unikt. I andra länder hade man helt militära kärnkraftsprogram för att utvinna Plutonium. I Sverige skulle den civila kraftindustrin samverka med försvaret, säger fotografen.

I hemlighet drevs det svenska kärnvapenprogrammet till början av 70-talet, då det lades ner på grund av politiska förändringar i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.