Jacob Sulasalim, samordnade gruppchef vid polisen i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisinspektören Jacob Sulasalim bland annat vid vilka situationer polisen har nytta av kroppskamerorna. Foto: Edina Foric/SVT

Ett år med polisens kroppskameror: ”Vi blir mer bekväma”

Publicerad

Nu har det gått över ett år sedan poliser i yttre tjänst i Linköping började bära kroppskameror. Men hur har det första året varit?

– Det finns en viss tröghet i systemet, för vi har varit ovana vid det, säger Jacob Sulasalim, samordnande gruppchef vid polisen i Linköping.

Det är upp till den enskilde polisen att bedöma när inspelningen ska starta.

Orsaken till införandet av kroppskameror för poliser i yttre tjänst var bland annat att förbättra bevisläget och arbetsmiljön. I en undersökning som Polismyndigheten gjorde 2021 uppgav sju av tio ingripandepoliser att de har blivit utsatta för påverkansförsök eller trakasserier.

– Det har varit ett stort bekymmer och en del av arbetsmiljön att förbättra, säger Jacob Sulasalim.

Materialet från kamerorna används som bevis i rätten. Hittills har inspelningarna hjälpt och använts främst som bevis, bland annat i situationer när det uppstår hot mot tjänsteman eller våldsamt motstånd. Men polisinspektör Jacob Sulasalim hoppas att man kommer kunna använda kroppskamerorna mer i andra situationer också.

I videoklippet får du höra vilka situationer som polisen vill se att man använder mer materialen som bevisning i rätten.

KROPPSKAMEROR

  • I en enkätundersökning gjord av Polismyndigheten år 2021 uppgav sju av tio ingripandepoliser att de blivit utsatta för påverkansförsök och/eller trakasserier under det senaste året. Majoriteten av dessa sker ansikte mot ansikte.
  • Flera undersökningar och utvärderingar har gjorts, som bland annat visat att andelen angrepp och trakasserier mot polisen minskar vid användandet av kamerorna. I en enkätundersökning uppgav 82 procent av de tillfrågade poliserna att de upplevde att bärandet av kameran minskade risken för att utsättas för olika former av påverkansförsök.
  • Poliser som använder kroppsburna kameror uppger också att de känner en ökad känsla av trygghet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.