EU vill stärka Europas konkurrenskraft inom artificiell intelligens genom att bygga upp ett nätverk med AI-fabriker. Foto: EuroHPC

Europeisk AI-fabrik hamnar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Linköpings universitet kommer att stå som värd för en av EU:s sju så kallade AI-fabriker, meddelar EuroHPC (European High Performance Computing).
Satsningen går igång 2025 och är tänkt att stärka EU:s konkurrenskraft inom artificiell intelligens.

Den svenska AI-fabriken kommer att kallas Mimer och ansvaret för denna kommer ligga hos Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer (NAISS) på Linköpings universitet och forskningsinstitutet Rise som samarbetspartner.

Hos Linköpings universitet är också den europeiska superdatorn Arrhenius, en av världens snabbaste datorer, under uppbyggnad och planeras att vara i drift i början av nästa år.

Nätverk med AI-fabriker

De andra sex AI-fabrikerna kommer att hamna i Finland (LUMI AI Factory), Tyskland (HammerHAI), Grekland (Pharos), Italien (IT4LIA), Luxemburg (L-AI Factory) och Spanien (BSC AI Factory).

– För att vi och EU ska kunna hänga med i den allt tuffare globala konkurrensen, inte minst inom AI-utveckling, krävs den här typen av kraftsamling på avancerad forskningsinfrastruktur, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) i ett uttalande.

Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet och ledamot i AI-kommissionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: AI-professorn Fredrik Heintz listar tre saker du måste veta om AI. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.