Till vänster, Jim Hedfors, GIS-ingenjör vid Statens geotekniska institut, stående bakom ett bord. Till höger, en hand som pekar på en karta över Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risken är lite mindre på östsidan, men det förekommer en skredrisk även här i Östergötland”, säger Jim Hedfors, ingenjör vid Statens geotekniska institut (SGI). Foto: Hadeel Ibrahim

Experten: Här finns det högre risk för skred i Östergötland

Publicerad

Det stora skredet på västkusten för en dryg vecka sedan har väckt många frågor kring risker och säkerhet. Jim Hedfors, ingenjör vid Statens geotekniska institut, SGI i Linköping, menar att det kommer att bli allt vanligare med skred. Ingenjören pekar också på var i Östergötland där risken är störst.

Skred hänger ihop med vilken typ av lera som finns under marken. På östkusten är leran inte lika känslig som på västkusten. Därför är det mindre skredrisk i Östergötland, menar Jim Hedfors.

Vilka är riskområden i Östergötland?

– Nordöstra Östergötland, främst nära vattendrag, till exempel kring Norrköping och Motala ström.

SGI-ingenjören pekar även på områden som Kolmården. Lutningarna gör att marken inte är stabil på grund av gravitationen. Risken är betydligt mindre inne i städerna.

Kommer att bli vanligare

SGI har publicerat en karta riskområden pekas ut. Kartorna finns som underlag innan man ska börja bygga på känslig mark.

– Vi ser att det kommer att bli vanligare med skred i olika delar av landet. Det beror på kombinationen av skyfall och regn som triggar igång skred.

Vad ska man tänka på om det sker ett skred? Lyssna på expertens tips!

GIS-ingenjör Jim Hedfors står bakom en karta över Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SGI-ingenjörens tips i hur man ska tänka för att förebygga skredskador. Foto: Martin Klevelid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.