Hela byggnaden kommer enligt länsstyrelsen Östergötland att saneras. Jordbruksverket har även beslutat om spärrförklaring vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningarna utan Jordbruksverkets tillstånd.
– Det här är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen och det är inte läge att slappna av ännu. Det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Restriktionsområde på 10 kilometer
Jordbruksverket har upprättat restriktionsområden på 10 kilometer kring gården i Linköping, där särskilda restriktioner gäller.
– Vi hittar fortsatt positiva fall bland vilda fåglar och fallen på tamfjäderfän i Östergötland och Västergötland visar att smitta förekommer i områden där vi ännu inte hittat fall på vilda fåglar. Fåglarnas vårflytt är på gång och det kommer att innebära fortsatt hög smittrisk och även risk i områden längre norrut i landet. Undersökningar vi har gjort av virus tyder på flera olika introduktioner från vilda fåglar samt spridning mellan hus inom stora anläggningar, men vi har ännu inga tecken på spridning mellan tamfjäderfäbesättningar, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog, SVA i ett pressmeddelande.
Enligt Livsmedelsverket finns det ingen risk att äta kyckling eller ägg, men djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och kontakta vetrinär om fjärderfän visad ökad dödlighet, minskat foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.
Fågelinfluensa
Det är en sjukdom som främst påträffas bland vilda fåglar – men smittas ibland till tama fågeldjur.
I dagsläget finns restriktionsområden i Skåne, Kalmar och Östergötlands län efter lokala utbrott, enligt Jordbruksverket.
Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt.
Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.