– Det är jätteallvarligt och det slår hårt mot många, säger Pernilla Stridh, länsveterinär i Östergötland.
Enligt Jordbruksverket har över två miljoner fjäderfän dött på grund av viruset. I dagsläget finns restriktionsområden i Skåne, Kalmar, Halland och Östergötlands län.
Måste söka tillstånd
Många ägg- och köttproducenter drabbas hårt på grund av influensan och nu ställer den till med problem även för lantbrukare i de drabbade områdena.
– För att transportera gödsel inom de drabbade zonerna måste man nu söka tillstånd. Det krånglar till det, säger Pernilla Stridh.
Epizootiutbrott
Årets fågelinfluensa klassas nu som ett epizootiutbrott, vilket är att jämföra med en pandemi. Det innebär att de som får sina besättningar smittade får ekonomisk ersättning av staten. Något som kommer leda till betydande kostnader.
– Det här kommer kosta många miljoner. Vi får hoppas att smittspridningen stannar av så fort som möjligt, säger Pernilla Stridh.
Om fågelinfluensa
Det finns olika influensavirus, både högpatogena som orsakar allvarlig sjukdom och lågpatogena som ger mildare eller inga symtom.
Fågelinfluensaviruset H5N8 är mycket smittsamt mellan fåglar. Denna typ har inte visat några tecken på att kunna smitta människa utan betraktas som en ren fågelsjukdom.
Källa: Jordbruksverket