På Linköpings universitet var provdeltagarna utspridda i flera lokaler för att få tillräckligt avstånd. Foto: SVT

Färre fick skriva högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Högskoleprovet var lite annorlunda den här helgen. Masker, handsprit och ordentliga avstånd var det som mötte de som skulle skriva provet.

– Nu har vi delat provet i två omgångar, berättar Coyntha Sedvall, som är huvudansvarig provhandläggare för Östergötland.

En del som vill göra högskoleprovet får vänta till 8 maj. Anledningen är att man vill ha gott om plats mellan provdeltagarna och då krävs fler lokaler och mer personal.

Munskydd rekommenderas

Direkt när provdeltagarna anlände till Linköpings universitet, som var en av provplatserna, erbjöds man munskydd. Provledningen uttrycker det som att man starkt rekommenderar att använda av munskydd, men det går inte att kräva det. Om det skulle komma en deltagare som är förkyld och propsar på att få göra provet så finns det ingen rätt att förbjuda någon att delta. När SVT var där på lördagförmiddagen hade dock inga sådana problem uppstått.

I lokalerna finns naturligtvis handsprit utplacerat på flera ställen.

Mer personal kostar pengar

Markus Södersten var en av de som skrev lördagens prov.

– Det är lite annorlunda. Jag skrev provet i höstas också, men det är lite andra restriktioner nu med munskydd och sprit och tvätta händerna, berättar han.

Anna Thavelin har tagit av sig munskyddet för att kunna få i sig något ätbart i en av pauserna.

– Skönt, riktigt skönt. Det är lite svårt att andas med munskydd. Jag tog faktiskt av mig munskyddet under själva provet, berättar hon.

Helgens provomgång kostar mer pengar. Avstånd kräver fler lokaler och fler lokaler kräver mer personal än vanligt.

– Ja, det är dyrare så klart. Vi har nästan dubbelt så mycket personal som vi brukar, säger Coyntha Sedvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.