Vattenransonering kan bli aktuell . Foto: SVT

Fin sommar på Gotland – då tar vattnet slut

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen på Gotland blir allt värre. I dag utökas bevattningsförbudet att gälla i stort sett hela ön.

– Blir det en kanonfin, torr sommar då tar vattnet slut, säger vattenchefen Susanne Pettersson.

Under de varma sommarmånaderna är det till sjön Tingstäde träsk som Region Gotland sätter sitt hopp. När befolkningen ökar och besökarna blir fler står sjön för nästan hälften av allt dricksvatten som används på ön.

Men trots att sommaren inte är här riktigt än har regionen redan fått börja använda vatten från sjön. Det har man behövt göra under flera månader eftersom grundvattenivåerna i marken är så låga.

Nivåerna historiskt låga

Nu sjunker vattennivån i Tingstäde träsk. Nivån har inte varit så låg på 40 år.

– Senaste värdet då vi var i närheten var 1976, säger Susanne Pettersson som är chef för Region Gotlands vattenhet.

Nu måste det till regn, annars riskerar Region Gotland att inte kunna använda en av sina största vattentäkter.

Måste spara vatten

I dag utökas därför det bevattningsförbud som gällt sedan 1 april på södra Gotland till att gälla i stort sett hela ön. Förhoppningsvis kan det avlasta sjön något. Men mer krävs. Folk måste spara vatten.

Enligt den vattendom som finns får Region Gotland bara ta vatten tills sjön når en viss nivå. Om utvecklingen fortsätter som den gjort hittills ser det inte bra ut, konstaterar Susanne Pettersson.

Kan bli ransonering

– Det beror helt på om vi får någon nederbörd eller inte. Kommer det regn de närmaste veckorna och månaderna så kommer vi att klara oss. Men blir det en kanonfin, torr sommar då tar det slut.

Vad gör ni då?

– Ransonerar... Jag vet inte riktigt, men det kan vara det man måste göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.