Kartläggningen omfattade inköp under perioden 1 december 2019 till 30 november 2020. 46 kommuner och 4 regioner, av totalt 169 inkomna svar från 158 kommuner och 11 regioner, uppgav att de köpt in vildsvinskött under den aktuella perioden. Det innebär att ungefär var tredje kommun/region av de som svarat på enkäten handlat vildsvinskött.
– Nu gäller det att jägarna laddar sina bössor och ser till att det kommer fram kött. Varje vecka tas det initiativ där ute i köken för att servera vildsvinskött, säger Eva Sundberg.
Stor satsning
Det vanligaste är att de offentliga köken köper in vildsvinsfärs och efter det grytbitar.
– Det görs nu en stor satsning inom ramen för livsmedelsstrategin för att få ner vildsvinsstammen. Det finns en del problematik kopplat till det och då har vi fått uppdrag att bidra med det man kan göra inom offentliga måltider, säger Eva Sundberg.
Hör mer i klippet.
Mattanken:
• Är ett projekt som finansieras via landsbygdsprogrammet, LRF och Sveriges konsumenter.
• Syftet är bland annat att främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.
• För att nå målen arbetar projektet med nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte.