Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Sundvall, familjerådgivare, socionom och psykoterapeut berättar vad det främst är för orsaker till att par söker hjälp. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Fler söker sig till familjerådgivare: ”Vi ser en uppåtgående trend”

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på familjerådgivningarna i Norrköping och Linköping. De senaste åren har psykoterapeuten Maria Sundvall fått mer att göra.

Till familjerådgivningen kommer människor av flera olika anledningar. Det kan vara att paret är överens om att reparera sin relation, en del är överens om att separera och en del kommer dit och vet varken ut eller in.

– En del kommer hit och vill jobba med sin föräldrarelation, en del kommer hit och har varit separerade, men vill hitta tillbaka till varandra. Så hit kommer människor av väldigt många olika anledningar, säger Maria Sundvall, som jobbar på familjerådgivningen i Linköping.

Ökat tryck för rådgivning

De senaste åren har hon märkt av ett ökat tryck. Fler är benägna att prata om sin relation och söka hjälp. De ser också att fler yngre par kommer till dem.

– Det är en tydlig ökning. Det är fler som kontaktar oss, säger Maria Sundvall.

Under 2023 var det främst personer i åldern 30-39 år som vände sig till familjerådgivning i Linköping, då det handlade om 220 personer i den åldern. I åldersgruppen 20-29 år var det 70 personer som sökte samtal förra året och i åldern 40-49 år handlar det om 166 personer.

– De är inte skambelagt och vi upplever att fler vill arbeta på sin relation, säger Maria Sundvall.

Familjerådgivningen i norrköping

Nyansökningar till familjerådgivningen:

2021: 375

2022: 408

2023: 401

Mellan åren 2007 och 2022 har det varierat mellan hur många som tackat nej/ångrat sig efter erbjuden kontakt, mellan 22 och 34 procent.

2023 var det endast 12 procent som tackat nej, vilket är den lägsta siffran på 15 år.

AVGJORDA MÅL GÄLLANDE ÄKTENSKAPSSKILLNAD

Avgjorda mål, gemensam ansökan, Linköpings tingsrätt:

2022: 355

2023: 361

Avgjorda mål, gemensam ansökan, Norrköpings tingsrätt:

2022: 277

2023: 299

Gäller månaderna januari-november för respektive år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.