Äldre drabbade i stor bedrägerihärva

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlänningar och Östgötar är drabbade i den största bedrägerihärvan mot äldre någonsin.

Fem oxelösundsbor, fyra mjölbybor, två Linköpingsbor och två Nyköpingsbor är bara några av de nära 200 svenskar som drabbats, i den största bedrägerihärvan någonsin mot äldre.

Två män sitter häktade misstänkta för bedrägerierna.

De två männen har kontaktat äldre över hela landet, varav 14 personer i Östnytts område.

Männen som suttit häktade sedan mars har tagit kontakt med äldre och utgett sig för att vara anhöriga, till exempel ett barnbarn.

Männen har hävdat att deras bankkort varit trasiga och att banken varit stängd och att de befinner sig i akut behov att låna pengar.

– Många av de gamla har velat hjälpa, en som de trott anhörig, och ställt upp med pengar, säger Carina Abrahamsson som är målsägande för samtliga drabbade.

Hon säger att de bedragarna utnyttjat de äldres godhet.

– I deras värld finns inte att man luras. De har bara varit glada åt att få hjälpa någon som befunnit sig i knipa och trott att de gjort rätt, säger Carin Abrahamsson.

Imorgon fattas beslut om eventuellt åtal, mot männen. Men enligt Carina Abrahamsson, som senast idag fått ytterligare två personers fall på sitt bord, så kan beslutet komma att skjutas upp.

Carina Abrahamsson säger också att många gamla hon företräder mår dåligt och skäms för att de låtit sig luras.

Andra är arga och tycker att bedragarna nu ska ta konsekvenserna av sitt handlande.

Flera av fallen har varit nedlagda men tagits upp när polisens Circagrupp, som arbetar med brott mot äldre över hela riket kunnat se samband och koppla de två männen till fallen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.