I klippet kan du höra vad Wiwi Heggblad, som samlat in alla namnunderskrifterna, anser om att politikerna bara fått muntligt underlag inför det här beslutet. Foto: SVT

Stängning av demensboende trots protester

Uppdaterad
Publicerad

1500 namnunderskrifter och kraftiga protester. Men idag fattade den nytillsatta vård- och omsorgsnämnden beslutet att demensboendet Villa Sjöängen i Kolmården utanför Norrköping ska läggas ner. Verksamheten flyttas till nya lokaler i Skarphagen inne i stan.

SVT Nyheter Öst har flera gånger berättat om protesterna mot att lägga ner demensboendet Villa Sjöängen i Kolmården utanför Norrköping. Boendet byggdes på 90-talet och beskrivs som ett idealboende av både forskare, vårdpersonal och demensspecialister.

Det är byggt i markplan med en inhägnad trädgård och en innergård som personalen har uppsikt över från det öppna köket. Enligt personalen är det just det här som bidrar till att de lyckas ta emot personer med den allra svåraste formen av demens.

Det sista hemmet

Hoppas på samma boendekvalite

Men Olle Vikmång (S), nytillträdd ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping, är övertygad om att det går att bedriva en lika bra verksamhet i Skarphagen där man har byggt ett nytt demensboende. Enligt honom kommer de även där bo i markplan och kunna komma ut på ett liknande sätt.

– Jag skulle vilja påstå att utemiljön är väldigt likartat på det boende som nu byggs, även om det är en större enhet. Men det är en kontrollerad inhägnad utemiljö, säger Olle Vikmång.

Tjänstemännen på vård- och omsorgskontoret har redogjort för att det krävs omfattande renoveringar på Villa Sjöängen. Dels för att rusta upp lokalerna. Dels för att uppfylla dagens krav på till exempel fler tvättmaskiner och hygien i köket.

Saknades dokumentering

SVT Nyheter Östs granskning visar att det inte finns några aktuella myndighetskrav mot demensboendet. Bristerna och renoveringsbehovet finns inte heller dokumenterade någonstans. Politikerna i nämnden har inte någon gång fått något skriftligt underlag som beskriver varför demensboendet bör läggas ner.

Men är det vanligt att man har muntliga beslutsunderlag när det gäller beslut att flytta ett demensboende?

– I vissa fall så kan jag säga att muntlig information är en del av underlaget för beslut. Men jag kan ju klart se i den här handlingen att det vore önskvärt med mer omfattande underlag framåt, säger Olle Vikmång.

Byggt för mycket

Tidigare var det stor brist på äldreboenden i Norrköpings kommun. Men nu har man byggt så många nya äldreboenden att det istället är överskott på platser för äldre, enligt Olle Vikmång. Nu är det istället stor brist på gruppboenden för personer med funktionsnedsättningar. Och därför vill man nu bygga om Villa Sjöängen till ett gruppboende.

– Grundorsaken är ju brister på lokalerna. De måste renoveras och fastigheten evakueras. Sedan är frågan: Vad gör vi sedan? Vi har ändå lokalmässigt platser så att det räcker. Vi behöver inte demensplatserna på Villa Sjöängen.

Ni har byggt så mycket att ni har ett överskott?

– Ja så kan man säga. Och då är det bättre att bygga om Villa Sjöängen till gruppboende, för det är där vi faktiskt har en brist idag, säger Olle Vikmång.

Nya riktlinjer

I samband med beslutet att flytta Villa Sjöängen in till Norrköping så beslutade nämnden att i framtiden tänka mer på vilka möjligheter boende får till utevistelse och delaktighet vid måltider.

I klippet längst upp kan du höra vad Wiwi Heggblad, som samlat in alla namnunderskrifterna, anser om politikerna bara fått muntligt underlag inför det här beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det sista hemmet

Mer i ämnet