Fartyg står töjt längst en kanal. På fartygets sida står det ”M 20”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är den ideella föreningen M 20 som sedan 2005 tar hand om och kör fartyget. Hör fartygschefen Göran Ringqvist berätta om fartygets historia och hur det fungerar i klippet. Foto: Edina Foric/SVT

Följ med ombord – minsveparen M 20 från andra världskriget visas upp på Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

I början av andra världskriget byggdes 24 minsvepare i Sverige för att kunna skydda landet och oskadliggöra eventuella minor i vattnet. Nu över 80 år senare kan en av dessa båtar, Minsveparen M 20, istället ses åka genom Göta Kanal.

Fartyget användes under räddningsinsatsen av tusentals danska judar som flydde till Sverige över Öresund år 1943. Fartyget var i drift ända fram till 2005 men ägs idag av Sjöhistoriska museet som ett museifartyg. Ombord finns också utställningen ’Räddningen över Sundet 1943’’.

Efter ett år i Göteborg är nu fartyget på väg hem till sin hamn i Stockholm genom Göta kanal.

– Här på Göta kanal får båten exceptionellt mycket uppmärksamhet. Det är långt över 1 000 personer som vi lyckliggjort genom att visa upp båten om man räknar på det, säger fartygschefen Göran Ringqvist.

Följ med ombord i klippet och hör honom berätta mer om fartygets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.