Följ med upp i fyren på Häradskär och se utsikten Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Följ med upp i fyren på Häradskär

Publicerad

I helgen infaller den Internationella fyrdagen och ett 70-tal fyrar i Sverige öppnas upp för allmänheten.

Vi har besökt den ståtliga fyren Häradskär i den östgötska skärgården.

Historien för Häradskär som fyr- och lotsplats börjar nog redan på 1500-talet när man hissade upp en tunna som man eldade i på en stång, säger guiden Kenneth Magnusson.

Kenneth Magnusson har bott hela sitt liv på Häradskär och arbetar idag som guide på ön. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Kenneth Magnusson har levt hela sitt liv på Häradskär. När han var liten så bodde här ett 40-tal personer.

– Det var flera familjer som var bosatta här. Vi hade till och med en skola på ön. Men på 60-talet kom elektriciteten till fyren och lotsplatsen blev för dyra att driva vidare och lades ner 1968. Då blev det endast två lotsar kvar. Den ena av dem var min pappa, säger Kenneth Magnusson.

Förr i tiden bodde ett 40-tal personer här på Häradskär. Foto: SVT

Häradskär lever

Även om de flesta har flyttat ifrån ön idag så finns det liv kvar på Häradskär. En del hus hyrs fortfarande av ättlingar till lotsar och fyrmän.

Det drivs också en uthyrningsverksamhet i de gamla fyrvaktarbostäderna, och under sommartid är hamnen ett populärt utflyktsmål för fritidsbåtar.

– Det är många som utgår härifrån eller kommer hit från Gotland och Visby. Då är ju en den stora fyren bra för den syns ju halvvägs till Gotland, säger han.

Häradskär fyr är 29 meter hög och syns halvvägs till Gotland vid bra sikt. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Svenska fyrsällskapets internationella fyrdag

Under den kommande helgen väntas också ett hundratal besökare hitta hit till Häradskär. För då hålls nämligen den årliga Internationella fyrdagen.

– I Sverige är det ett 70-tal fyrar som är öppna för allmänheten under helgen. Vi guidar lite och berättar hur det var förr och nu på lotsplatsen, och så får man givetvis gå upp i fyren, säger Kenneth Magnusson.

Finns den någon framtid för fyrar?

Fyren på Häradskär har med sin klara-röda färg blivit en slags symbol för den östgötska skärgården.

Men under åren har allt fler fyrar släckts ner och i vår allt mer digitala värld så börjar man ändå undra... kommer de finnas kvar?

– Allting går ju på GPS idag men det är ju väldigt känsligt. GPS:n kan faktiskt lägga av och man kan få blixtnedslag ombord. Då har man ingen större navigationsutrustning kvar. Det är lite kortsiktigt tänkt tycker jag. Då är det bra att Sjöfartsverket behåller så många fyrar som möjligt. För de står där de står och de fungerar, säger Kenneth Magnusson.

Ett 70-tal fyrar öppnas upp för allmänheten under den Internationella fyrdagen. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

.

Här kan du se vilka fyrar som är öppna i ditt område under den Internationella fyrdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.