En person står i en verkstad eller förråd iförd en reflexjacka med svarta och gula detaljer. Hen håller i en handtruck som har en orange färg och är märkt med texten ”BT Lifter”. I bakgrunden syns hyllor med olika material och verktyg samt några arbetsstationer. Belysningen är klar, vilket ger en industriell känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Thomas Wärnelius byggföretag har man slutat använda spårsändare. Hör varför i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

För dyrt med spårsändare anser byggföretagare

Publicerad

Polisen uppmanar byggare och hantverkare att sätta spårsändare på sina värdefulla verktyg. Men många byggföretag tycker att det är en för dyr och ineffektiv lösning. Ett företag i Norrköping har istället slutat med spårsändare.

Thomas Wärnelius på ett byggföretag i Norrköping har valt andra sätt än polisens tips om spårsändare för att minska stölderna.

– Vi jobbar med konsekvensanalyser i förväg. Tänker på var vi parkerar fordon. Den stora kostnaden för oss ligger i driftsavbrotten och där hjälper inte spårsändare oss.

Hör mer om hur byggföretagarna resonerar kring stölderna och spårsändare i videon.

Register och foton

Enligt Thomas Wärnelius resonerar även många andra byggare som han och använder inte spårsändare. Branschorganisationen Byggföretagen tycker att märkning är bra, men ser också andra åtgärder att vidta.

Lotta Nordesjö Dahm, bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Östergötland. Foto: Carl Larsson/SVT

– Vi ser gärna att medlemsföretagen märker sina verktyg. Sedan att man har inventeringsregister och fotograferar. För det underlättar för polisen, säger Lotta Nordesjö Dahm, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen Östergötland.

Hundratals stölder per månad

Inte nog med att stölderna kostar mycket, enligt henne skapar det också otrygghet och tidspress för företagarna.

I polisområde Öst anmäls det mellan 100 och 200 inbrott och stölder från industrilokaler, byggen och verkstäder varje månad.

– Tyvärr har det ökat efter en nedgång under pandemin. Det är ett stort problem som slutkonsumenten får vara med att betala, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.