Norge och Danmark är stora julgransodlare. Men i Sverige har intresset inte varit särskilt stort, enligt Martin Pettersson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, som arbetar med en avhandling kring sjukdomar på julgransodlingar.
Arbetet inleddes i USA, där branschen omsätter miljardbelopp och har fler än 100 000 anställda enligt den nationella julgransföreningen. När Pettersson vände blickarna mot Sverige insåg han att branschen inte är i närheten.
– Vi är inte ens självförsörjande. Det är lite konstigt. Det är en gröda som håller stora värden på liten yta, säger han.
Han skulle önska att Sverige åtminstone inte behövde importera julgranar. Hur många som köps varje år är något osäkert, men bedömningar på tre miljoner julgranar, varav hälften är ädelgran, har gjorts.
– Sverige producerar inte 1,5 miljoner ädelgran i dag. Det är rätt många hundratusen som importeras från Danmark och andra länder. Så det finns rum att utöka vår egen produktion, säger han.
Långa tidsaspekter
Björn Perhammar driver Kolmetorps Gård utanför Motala där han odlat julgran i 25 år. Han håller med om att det skulle kunna vara fler som satsar på julgranar, men räknar inte med någon större boom i Sverige.
– Danskarna är alltid svåra att slåss med. De är väldigt väletablerade och ligger i framkant.
Han säger att de långa tidsaspekterna, uppemot tio år, gör att det tar lång tid att få avkastning på sin investering. Odlingen är också arbetskrävande.
– Det är svårt att få tag på rätt arbetskraft för att sköta den. Det är inte bara att sätta en gran, du måste formklippa den också för att få ett bättre utfall, säger han.
Själv börjar han avveckla verksamheten, åldern säger ifrån, även om han fortfarande säljer några granar.
– Det är ingen gyllene marknad där man tjänar stora pengar, utan det är träget arbete och uthållighet, säger han.
Vill se inhemsk produktion
Om man ska se positivt på den blygsamma odlingen är det att Sverige inte haft så stora problem med sjukdomar som drabbat många storskaliga odlingar i andra länder. Det gör att Sverige potentiellt kan lära sig av andras misstag, och därmed undvika exempelvis algsvampen Phytophthora, rotröta och ädelgranskräftan, enligt Martin Pettersson.
– Det är en stor risk att man får in sjukdomar med importerat plantmaterial. Därför vore det bra med egen plantproduktion som julgransodlare kan köpa ifrån, säger han.
Martin Pettersson poängterar att julgranar i sig inte är värre sjukdomsdrabbade än annat skogsbruk.
– Men odlare kan bara sälja en produkt som är 100 procent. Medan det i skogsbruket inte spelar någon roll om det är några döda grenar på ett träd.
Fakta: Julgransmarknaden
Svensk julgransodling förekommer främst i mindre skala. I dag finns runt 280 företag, varav många enmansföretag.
Julgransodling i bland annat Danmark är däremot en storindustri. Även Tyskland, Lettland och Polen exporterar julgranar.
De flesta granar som säljs i Sverige är svenska. Exporten av svensk gran är, till skillnad från dansk, däremot liten.
I Sverige produceras mest vanlig gran, så kallad rödgran.
I snitt odlade Sveriges julgransodlare gran på 2,5 hektar under 2014.
Källor: LRF, Julgransajten och Skogssverige