Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar universitetslektor Lasse Alfredsson mer om den nya webbplatsen och hur det fungerar med förebilderna. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Förebilder i skolan ska inspirera elever till yrkeslivet

Uppdaterad
Publicerad

Genom webbplatsen Förebild.org kan nu klasser bjuda in en förebild från yrkeslivet till att besöka skolan.

Målet är att skapa en länk mellan elever och arbetsliv och ge inspiration inom olika ämnen, för vidare studier och framtida yrkesval. 

– Många behöver en förebild som inspirerar dem. Att då få träffa någon, exempelvis en ingenjör, som verkligen jobbar med teknik och matematik kan ge en större förståelse hos eleverna om dessa ämnen – och varför jag ska lära mig dem, säger Lasse Alfredsson, universitetslektor på Linköpings universitet.    

Konceptet kan byggas ut

Det är NSS, Nämnden för skolsamverkan vid Linköpings universitet, som står bakom webbplatsen som precis har dragit igång. Och redan nu har ett 15-tal personer anmält sig som förebilder.   

– Vi ser ett stort intresse från skolorna och nu riktar vi in oss först mot ingenjörer och naturvetare. Men när det kommer igång ordentligt så kommer vi öppna upp för flera ämnen som kan relateras till skolan, säger han.  

”Måste finnas tusentals förebilder därute”

Nu söker man med ljus och lykta efter fler förebilder i hela Östergötland med angränsande kranskommuner. 

– Det måste ju finnas tusentals med förebilder därute, men vår förhoppning är i alla fall att inom tid ha ett hundratal att välja på i vår databas, säger Lasse Alfredsson.

I klippet nedan berättar ingenjören Elin Arvidsson hur det är att vara förebild:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Arvidsson berättar hur det är att vara förebild och möt eleverna Beatrice Hedman och Adam Gefoor Javanmardi. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.