Frida Boklund, regionchef på Företagarna, säger att många företagare har panik på grund av effekterna av coronaviruset. Men nu börjar allt fler att försöka hitta lösningar. Foto: SVT

Företagspanik övergår i lösningstänk

Uppdaterad
Publicerad

Kunderna uteblir. Varslen haglar. Först kommer paniken, men nu vittnar företagsorganisationerna om att många företagare samarbetar för att hitta kreativa lösningar och stötta varandra.

– Det är så vackert att se aktörer som ganska osjälviskt hjälper till att lätta på trycket och minska krissituationen, säger Christian Berger, vd på Östsvenska handelskammaren.

I Coronakrisens spår tappar många företag en stor del av sina kunder. Värst drabbas hotell- och restaurangbranschen, underhållningsindustrin och konferensanläggningar.

– Vi får ganska mycket panikreaktioner, säger Frida Boklund som är regionchef för Företagarna.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Panik övergår i samarbeten

Hon berättar att många små företag har drabbats. Frisörer som plötsligt inte har några kunder. Tjänsteföretag vars hela beläggning plötsligt är borta.

– Många som ringer vet inte hur de ska få en inkomst nu. I det här läget jobbar vi mycket med stöttning och vägledning, säger Frida Boklund.

Men paniken övergår allt mer i ett lösningsinriktat tänk.

– Det goda överväger. Många försöker hjälpas åt och stöttar varandra, säger Christian Berger, vd på Östvsenska handelskammaren.

Personalbrist i vissa branscher

Samtidigt som många branscher ser en kraftig nedgång finns det andra branscher som har personalbrist.

– Därför försöker vi hjälpa till att sammanföra företagare och matcha aktörer som just nu har personalöverskott med dem som har fått mer att göra, säger Christian Berger.

Pontus Lindblom, näringslivsdirektören i Norrköping, tänker likadant:

– Vi försöker ordna nätverk. Företagare kan erbjuda varandra tjänster och hjälpas åt. Vi funderar till exempel på hur vi ska få ut livsmedel till isolerade pensionärer. Kan vi ta hjälp av personal i andra branscher?

”Väldigt lösningsorienterat”

Så här långt har stämningen varit god, tycker Pontus Lindblom.

– Det är väldigt lösningsorienterat. Man kommer med många idéer. Vi har ett förbaskat bra näringsliv i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet