– Det här är ett av de intressantaste föremålen vi har, i alla fall är det det som flest besökare frågar om och undrar varför vi har tagit bort, berättar Hannah Gruffman som är kommunens kultur- och fritidschef.
Kommer inte att visas mer
Skallen har nu restaurerats, fått en egen kartong och förpassats till ett förråd, för den kommer troligtvis inte att visas upp igen:
– Jag tycker den är väldigt vacker, men man måste vara försiktig med hur man visar kroppsdelar från döda människor, i alla fall om de är från relativt modern tid och inte kommer från stenåldern.
Har plockats bort
Huvudet är från Shuarnationen, en ursprungsbefolkning i Ecuador och kom på 1930-talet till samlingarna i Motala. Hannah Gruffman berättar att det finns flera liknande skallar i Sverige och i andra länder men att de successivt har plockats bort från museer.
Se mer i klippet ovan – men känsliga tittare varnas.
Krymta skallar
- De krympta huvudena kallas för Tsantsa och gjordes av Shuarfolket som lever vid Amazonas regnskog.
- I processen togs kraniet bort och huden behandlades med kokande vatten och sand, innan den färgades med kol och röktes.
- Huvudet var från en mördad fiende och ansågs ge kraft om man till exempel bar det i ett halsband eller i ett höftbälte
- I slutet av 1800-talet blev dessa huvuden populära souvenirer, men handel med dem förbjöds på 1930-talet