• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Forskare studerar ADHD och bilkörning

Publicerad

Ett forskarteam i Linköping vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, vill ta reda på hur ADHD påverkar körförmågan.

– Vi vill se om det finns några skillnader när det gäller hur förare med ADHD kör, jämfört med personer utan ADHD, säger Birgitta Thorslund, forskare vid VTI.

Vidare berättar Birgitta Thorslund att tidigare forskning inom området kritiserats.

”Tidigare studier har visat en överskattad effekt”

– I flera studier som gjorts tidigare i världen, har resultatet visat en överskattad effekt av ADHD. Man har inte kontrollerat deltagarna ordentligt, och det har funnits flera diagnoser inblandade, säger Birgitta Thorslund.

Vilken betydelse kan diagnosen ha?

– Det man kan tro är kanske att personer med ADHD kör i en högre hastighet, eftersom man kan behöva stimuleras om det blir för tråkigt. Men det är ingenting som vi vet, utan det ska studeras genom den här studien, säger Birgitta Thorslund.

Körsimulator för att testa

I studien har 40 personer med ADHD deltagit samt en kontrollgrupp på 20 personer, utan ADHD. Körbeteendet har studerats genom användning av körsimulatorer.

– De sitter och kör. Det handlar om blandad körning, på motorväg och landsväg. Sedan händer det saker längs vägen och vi studerar då beteendet, säger Birgitta Thorslund.

Deltagarna har även fått svara anonymt på en enkät, där frågor om bland annat kön, ålder, diagnos och medicin har besvarats.

– Detta för att vi ska ha tillräckligt med bakgrundsfakta om individerna, säger Birgitta Thorslund.

I slutet av december avslutades studien och resultatet skall nu analyseras.

”Vill höja säkerheten”

Vad hoppas du att detta ska leda till?

– Vi vill se om det finns skillnader och om det finns behov av ytterligare träning vid körskolor. Vi är alltid ute efter att höja säkerheten, finns det skillnader kan vi hjälpa till att  tillexempel utforma körutbildningar ute på trafikskolorna, säger Birgitta Thorslund.

Forskarteamet inkluderar personer från VTI, TØI (Transport ekonomiskt institut i Norge) och Mobilitetscenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.