Karin Olanders var själv på plats i Berga efter skottlossningen i går. Hon säger att kommunen blivit bättre på att hantera allvarliga situationer.
– Det var en skjutning i Berga för 1,5 år sedan, då var vi inte lika rustade som nu. Det hjälper inte familjen som blivit av med sin son, men vi är snabbare nu på att samordna, säger Karin Olanders till SVT Nyheter Öst.
Jobba mot brottslighet
I april gjorde SVT Nyheter Öst ett inslag med Karin Olanders angående hur kommunen ska jobba mot otrygghet och brottslighet i stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp.
Hur ser du nu på att detta har hänt?
– Vi vet ju inte orsaker och kan inte göra analys på en dag, vi följer utvecklingen. I Berga har det den senaste tiden varit lungt, men den sista tiden har polisen uttryckt att det kan hända när som helst. Att förutse det här går inte, säger Karin Olanders.
Ingen quickfix
Hon säger vidare att kommunen vet vad de ska göra när det händer.
– Förebyggande arbete är alltid svårt och det tar lång tid, det är ingen quickfix, säger hon.
Nu arbetar kommunen aktivt med att skapa trygghet igen.
– Det är många som bryr sig i Berga, många från till exempel föreningslivet. Det är viktigt att markera, inte bara låta det gå. Det som hände är inte acceptabelt någonstans.
Ung puls
En av de satsningar som gjorts i Linköpings utsatta områden är Ung puls. Truels Olin är tillförordnad utvecklingschef för kultur och ungdom på kommunen och han säger så här med anledning av gårdagens dödsskjutning:
– Det är alltid väldigt tragiskt när en ung människa drabbas på detta sätt. Vi anser att det är viktigt att det finns vuxna närvarande i de här områdena. Och vi gör mycket. Vi jobbar för att få till bästa möjliga verksamhet och vi har väldigt bra kompetens på både personal och chefer.
Från idag, torsdag, till söndag kommer Ung puls utöka öppettiderna till mellan klockan 13 och 23.
Ung puls
Ung puls är en verksamhet som finns i Berga, Ryd och Skäggetorp. Det är frivillig verksamhet för målgruppen 13-25 år. I samverkan med andra kommunala verksamheter, organisationer och föreningar erbjuder vi ett brett utbud av organiserad fritidsverksamhet.
Verksamheten vill stötta unga i Linköping som vill driva egna projekt och/eller vara aktiva i föreningslivet. Fritidsledarna som jobbar där är utbildade i att stötta och coacha unga som vill starta egna föreningar eller gruppverksamheter.
Källa: Linköpings kommun.