Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots ett idogt arbete har vi långt kvar till jämställdhet tror Eva Nordström, projektledare på Sjöfartsverket. Foto: SVT

Sjöfartsverket försöker tillsammans med branschen förändra attityderna på sjön

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-uppropen berörde många branscher. Inom sjöfarten ledde det till att Sjöfartsverket gick ihop med branschen för att ändra gamla beteenden. Idag sker det utbildningar ombord hos fem rederier. Men utvecklingen går långsamt, menar Eva Nordström som är projektledare på Sjöfartsverket.

– Man behöver kunskap i de här frågorna och framförallt behöver man tid att prata om det, säger Eva Nordström.

Sjöfartsverket har varit involverat i projektet Vågrätt, som startade 2018 som ett resultat av metoo-rörelsen. Under 2020 kom projektet REDO, som koncentrerade sig på kvinnors situation inom sjöfarten. Från oktober 2021 pågår REDO2, som tar ett bredare grepp på social arbetsmiljö för både män och kvinnor.

Långt kvar till jämställdhet

Utbildningarna, som pågår just nu, är ett samarbete med riksförbundet MÄN, som bidrar med lärare. Totalt är fem rederier med i REDO2, varav ett är det bolag som har hand om personalen på Sveriges isbrytare.

Trots att arbetet för ett mer jämställt arbetsliv på sjön har pågått ett antal år så är det en lång bit kvar, menar Eva Nordström på Sjöfartsverket.

– Fortsätter utvecklingen som det ser ut idag så har vi ett hyfsat jämställt arbetsliv om hundra år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.