Foto: SVT

Försörjningsstöd ges av fel orsaker

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio som får försörjningstöd i Östergötland får det av fel orsak, visar en rapport från Akademikerförbundet SSR. Något som kan bero på de höjda a-kasseavgifterna – men det tror inte Linköpings kommunalråd.

Akademikerförbundet SSR, som organiserar socialsekreterare runt om i landet, menar att detta har lett till en ökad arbetsbelastning och mer administrativa uppgifter för länets socialsekreterare.

– Det har blivit för stora hål. Det är för många som trillar igenom, som egentligen borde ha fastnat någon annanstans – i a-kassa eller sjukpenning till exempel, säger Anna Wideén, regionordförande SSR Östergötland.

Hur kommer sig de här hålen?

– Det är dels när man försämrade i a-kassan och höjde kostnaderna fär att vara med i a-kassan. Då var det väldigt många som försvann därifrån och när de sedan blir arbetslösa så får de ingen ersättning. Då återstår socialkontoret, säger Anna Wideén.

Tror inte på siffrorna

Kommunalrådet, moderaten Paul Lindvall i Linköping, avfärdar rapporten som ett valutspel.

– Dels så tror jag inte att siffrorna stämmer, utan det är ju en tolkning som man gör här utifrån en tveksam eller felaktig utgångspunkt – att det här skulle vara någon sorts misslyckande för någon politik som Alliansen för. Jag tycker tvärtom att Aliiansens politik har inneburit att Sverige har klarat sig väldigt bra i en svår internationell situation med nya jobb som kommer och ökad sysselsättning, säger Paul Lindvall (M).

Facket vill bland annat att man höjer taket i a-kassan och att de med intyg från en läkare får sin ersättning via sjukförsäkringen och inte via socialen. Men Paul Lindvall  tycker att facket lägger fokus på fel saker.

Viktigt för självkänslan

I Östergötland har kostnaderna för försörjningstöd ökat med ungefär åttio miljoner kronor sedan 2010. Socialsekreteraren Per Magnusson i Linköping menar att det visst har betydelse vart pengarna kommer ifrån.

– Det tycker jag. För självkänslan måste det betyda jättemycket att slippa ha socialbidrag. Har de en rätt ersättning – helst lön då givetvis – bygger det självförtroende och att de kan komma vidare i livet, säger Per Magnusson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.