Foto: TT

Så förbereder sig polisen inför Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Politikerveckan i Almedalen i Visby inleds på söndag. Tusentals människor kommer traditionsenligt att besöka det som med åren kommit att bli Sveriges största politiska mötesplats och i år är säkerhetspådraget större än det brukar vara.

De tusentals besökare som väntas till politikerveckan kommer att mötas av övervakningskameror, betonghinder i trafiken och många poliser.

– Men vi kommer också att ha synlig polispersonal med förstärkningsvapen i vissa delar av Visby, bara för att det ska vara närmare om det behövs. I stället för att vi ska behöva åka till en station och låsa upp. Så det kommer att finnas polispersonal, bärande på förstärkningsvapen, säger Towe Hägg som är polisens presstalesperson.

Almedalen 2017

Vad är förstärkningsvapen?

– Det är större och mer synliga vapen.

LÄS MER: Forskare: ”Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam sekt”

Men att den förstärkta säkerheten skulle bero på att den uttalat nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att delta vid politikerveckan, förnekar Towe Hägg.

– Det handlar mer om en omvärldsanalys, om vad som har skett innan i Europa och även på Drottninggatan i Stockholm.

Men säkerhetspolisen bedömer ju Nordiska motståndsrörelsen som en våldsbenägen organisation. Påverkar inte det ert arbete?

– Vi vet ju vilka tillstånd som är beviljade och då får man ju titta utifrån det. Det är så vårt arbete läggs upp, Och så har man alltid en liten tanke om det oväntade sker – vad gör vi då? Det är så arbetet pågått inför den här veckan.

Det är trångt på gatorna i Visby under Almedalsveckan Foto: TT

Ska se över nästa år

Mia Stuhre är en av projektledarna för Almedalsveckan och säger att hon känner sig obekväm med tanken på att NMR kommer att finnas med under Almedalsveckan.

– Rätt beslut är att följa lagen, och det har vi gjort. Vi kunde ha sagt nej, men de hade i alla fall kommit hit och talat på den öppna talarplatsen, säger hon.

Kommer NMR att få tillstånd till nästa års politikervecka?

– Nu kommer Region Gotland att göra en översyn av kriterierna för att upplåta mark under Almedalsveckan. Och om det arbetet går åt samma håll som kriterierna för det officiella programmet så kommer inte organisationer som står bakom antidemokratiska och våldbejakande budskap att kunna hyra mark av regionen nästa år, säger Mia Stuhre.

LÄS MER: Löfven: ”De vill krossa demokratin”

Att organisationen Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att delta är ett  beslut som skapat reaktioner och avhopp från många håll.

Barnrättsorganisationen Ecpat har förklarat sig kritiska mot beslutet och tidigare i veckan förklarade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) att hon är kritisk mot beslutet.

Sedan tidigare har även Feministiskt initiativ meddelat att partiet kommer att bojkotta årets Almedalsvecka. Även den Kristna fredsrörelsen har valt att bojkotta politikerveckan av samma skäl.

Tidigare i våras vädjade tekniska nämnden på Gotland till polisen om att ompröva det tillstånd som polisen hade lämnat.

Protesten mot NMR i Almedalen

Femton svenska organisationer gjorde nyligen en gemensam protest mot att NMR fått tillstånd att delta vid politikerveckan vid Almedalen.

I en gemensam skrivelse anser de att NMR:s närvaro i Almedalen leder till oro för incidenter och såväl psykiskt som fysiskt våld mot enskilda.

Afrikagrupperna

Forum Syd

IM, Individuell Människohjälp

Kvinna till Kvinna

MyRight

Naturskyddsföreningen

Palmecentret

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU)

RFSU, Riksförbund för sexuell upplysning

Rädda Barnen

Svenska Afghanistankommittén (SAK)

Svenska Missionsrådet

Union to Union

Världsnaturfonden WWF

We Effect

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet