– Vi är nöjda med affären och att vi inte dragits med i någon spekulationskarusell, säger Johan Danielson, pressekreterare på Fortifikatonsverket, till SVT Nyheter Öst.
Köpet av Marinvarvet i Fårösund innebär att militären nu har två hamnar på Gotland. 2016 köpte Fortifikationsverket tillbaka hamnen i Kapellshamn för 2,1 miljoner kronor.
– Jag är glad över att förhandlingarna om hamnen i Fårösund nu är i mål. Vi får nu ytterligare möjligheter och handlingsfrihet vad gäller den militära närvaron på Gotland, säger Peter Sandwall, generaldirektör i Försvarsmakten.
Kom inte överens
Entreprenören Joachim Kuylenstierna köpte 2004 hela gamla KA3, inklusive Marinvarvet där ubåtshamnen ingår, för 18 miljoner kronor av det statliga fastighetsbolaget Vasallen.
I början av 2017 försökte Fortifikationsverket köpa tillbaka Marinvarvet av Kuylenstierna, men man kom inte överens om priset. Fortifikationsverket bedömde marknadsvärdet då som nu till 20 miljoner kronor.
Affärsman från Hong Kong köpte
Istället såldes anläggningen till företaget Artmax AB som ägs av Ming Wai Lau, en affärsman från Hong Kong, för en okänd summa pengar.
Artmax erbjöd sedan Fortifikationsverket att köpa hamnen för 62 miljoner kronor, vilket man tackade nej till.
Fastighets AB Bunge Kronhagen som nu sålt de tre fastigheterna Gotland Bunge Kronhagen 3:69, Bunge Kronhagen 3:70 och Bunge Kronhagen 3:71 till Fortifikationsverket ingår i Ming Wai Laus svenska företagssfär.
Behöver regeringens godkännande
Nu har regeringen till mitten av april på sig att godkänna affären. Om man gör det så kommer Försvarsmakten kunna använda hamnen från och med den 30 april.
– Efter tillträdet återstår att se över behovet av investeringar i form av infrastruktur och verksamhetsanpassningar för att kunna få till en hamn som motsvarar vad Försvarsmakten behöver, säger Urban Karlström, Fortfikationsverkets generaldirektör.