Skolinspektionen har riktat massiv kritik mot i stort sett hela verksamheten på skolan och hotar med böter på 1,2 miljoner kronor om man inte senast i dag, onsdag, rättat till bristerna. Kritiken handlar bland annat om skolans undervisning, betygsättning, elevhälsa och antalet obehöriga lärare.
– Vi har ingen laglig rätt att inte ge skolan pengar så länge skolan har ett beviljat tillstånd att bedriva skola, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping.
– Vi kan inte säga att vi är bakbundna, men vi följer lagen, säger kommunalrådet Olle Johansson (S).
Norrköpings kommun ger miljoner i extra bidrag till barn med stora behov i skolan, men man får inte kontrollera vad friskolorna gör med bidragen. Ändå fortsätter kommunen att pumpa in pengar i den hårt kritiserade muslimska friskolan Kunskapsljuset, som får bidrag på cirka 250 000 kronor per månad, vilket ger flera miljoner kronor om året.
– Vi får hålla tummarna för att alla huvudmän, både kommunala och friskolor, använder pengarna till det de ska användas till, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping.
Många barn med stora behov
Sedan tidigare har skolan, med i huvudsak invandrarelever, fått 23 miljoner kronor i extra så kallat strukturbidrag under sju år från kommunen, för att hjälpa barn med stora behov. Och med det har skolan fått mest pengar per elev i hela Norrköping.
– Vi har en fördelningsmodell som innebär att elever som har föräldrar med låg utbildningsnivå ska ha extra resurser för att kompenseras i sitt lärande, säger kommunalrådet Olle Johansson (S).
Vart tar pengarna vägen?
Inte heller Skolinspektionen granskar vart strukturbidragen går.
SVT har försökt att få tag i en fullständig ekonomisk redovisning hos den ideella föreningen Kunskapsljuset, även via Skolinspektionen, för att kunna följa vart skattepengarna gått, men inte lyckats.
SVT har erbjudit Kunskapsljusets huvudman att kommentera men han har avböjt.