Trafikolyckor, suicidlarm, skogsbränder och hjärtstopp. Det är några av sakerna som kan vänta när deltidsbrandmännen Oscar Hertzman och Mattias Mackins sökare larmar. Finns det ingen ambulans i närheten kan den lokala räddningstjänsten också kallas ut för att göra sjukvårdsarbete i väntan på ambulans.
– Man släpper ju allt man har, det blir snabba omställningar, säger Oscar Hertzman.
På flera håll i landet söker man nu fler deltidsbrandmän. Räddningstjänsten i Östra Götaland har under sommaren sökt deltidsbemanning i Åtvidaberg, Ljungsbro, Krokek, Östra Husby, Östra Ryd, Söderköping,Bestorp och Ulrika.
– Det är väldigt viktigt att vi finns, man känner att man gör skillnad, säger Mattias Mackin.
Brandmän i beredskap – så svarar landets räddningstjänster om bemanningsläget
Det finns närmare 16 000 brandmän i Sverige. Två tredjedelar är brandmän som har anställts på deltid, även kallat räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).
De är anställda inom kommunal räddningstjänst och har som regel en annan huvudarbetsgivare, men behöver inte ha det. Utbildningen är på sex veckor.
2022 fanns det totalt 149 räddningstjänstorganisationer varav 147 med deltidsbrandmän. De flesta på mindre orter. Det visar MSB:s årliga enkät, som skickas till samtliga räddningstjänster.
Av dessa svarade 7 av 10 räddningsorganisationer (där en eller flera kommuner kan ingå) att kommunen har haft svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Nästan hälften av alla räddningstjänstorganisationer svarar att det inneburit problem med att upprätthålla beredskapen.
Andel räddningstjänstorganisationer med svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän:
2019: 77 procent
2020: 68 procent
2021: 77 procent
2022: 68 procent
Fritextsvaren från kommuner med svårigheter att rekrytera är snarlika;
”Liten kommun, svårt att ha ordinarie jobb på orten” (Bjurholms kommun), ”Tar lång tid att utbilda upp ny personal. Ställs större krav på personalen. Man stannar inte kvar så länge” (Höglandets räddningstjänstförbund), ”Svårare på mindre orter” (Oskarshamns kommun), ”En allmänt nedåtgående trend” (Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund) och ”De kan på grund av arbete på annan ort eller familjeskäl inte ha beredskap dygnet runt” (Räddningstjänsten Väst).
Källa: MSB