Spaningsbild från polisen på tre av männen med kopplingar till nätverket. Två av dem på bilden är dömda till livstidsfängelse för mordet på Ingelsta, den tredje för mordplaner i Örebro. Foto: Polisen

Friades för beställningsmordet – får 400 000 kronor

Publicerad

Medlemmar i det kriminella Norrköpingsnätverket misstänktes ha tagit på sig att mörda en man i Skåne – men frikändes i både tingsrätt och hovrätt. Nu får en av männen 400 000 av staten i ersättning för att ha suttit frihetsberövad.

Flera av männen sitter sedan tidigare dömda till långa fängelsestraff efter dödskjutningen av en medlem ur No Surrender på handelsområdet Ingelsta i Norrköping under 2020. De var dessutom misstänkta för dubbelmordet utanför en nattklubb i Norrköping 2019 – men friades.

I början av förra året stod det även klart att en åklagare i Helsingborg ansåg att Norrköpingsgänget varit inblandade i mordplaner på en man i Skåne. Några av dem misstänktes även för att ha planerat att föra bort och döda uppdragsgivaren till mordet.

Gängmorden i Norrköping

Får ersättning

Männen kopplade till Norrköping friades dock i ärendet och nu får en av männen – en 29-åring ersättning av staten på 395 000 kronor för tiden han suttit frihetsberövad. Det framgår i ett beslut av Justitekanslern.

Mannen stod åtalad för förberedelse till mord samt stämpling till mord, men friades i såväl tings- som hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet