– Gäddan är ju den viktigaste rovfisken som vi har. Den är högst upp i kretsloppet och ser till att balansen i ekosystemet finns i Östersjön, säger fiskodlare Kenneth Karlsson.
Han arbetar till vardags med laxodling i Skellefteå men har sina rötter i Östergötlands skärgård. När han nu tillbringar våren på Stora Rimmö så passar han på att forska på gäddans fertilitet.
– Jag lägger gäddryssjor i vikar under lekperioden och fångar in hanar och honor där, men jag ser ju att det är väldigt få hanar som överhuvudtaget kommer till lekplatserna. När jag sedan studerar rommen så har jag upptäckt att många yngel inte utvecklas normalt och dör, säger han.
Forskningsprojeket är ett samarbete mellan Söderköping Rotaryklubb och länsstyrelsen och hoppas kunna ge svar på gäddans problem.
– Det är helt klart något fel på hannarna och fruktbarheten på rommen. Jag tror det beror på höga dioxinhalter och på bristen på B-vitamin, för jag kan se paralleller till laxen som har samma problem. Men det är än så länge bara en teori, säger han.
Nu vill han se att alla hjälps åt och gör en insats för att rädda gäddan och Östersjön.
– Ekosystemet blir bara mer och mer rubbat när antalet gäddor minskar hela tiden, så vi måste hitta orsaken och åtgärda det på något sätt, säger han.
Följ med i klippet ovan och se hur fiskodlare Kenneth Karlsson forskar på gäddan.