Foto: SVT

Psykisk ohälsa ökar – regioner inleder gemensam satsning

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan ökar – men nu har flera regioner och aktörer gått samman i ett försök att koordinera sina insatser.

– Meningen med samarbetet är att vi ska hitta nya vägar, säger Lena Lundgren.

Enligt den senaste rapporten om folkhälsa i Östergötland orsakar psykisk ohälsa 60 procent av sjukskrivningarna för kvinnor mellan 30 och 39 år. I Östergötland har andelen pågående sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat, från 24 procent av det totala antalet sjukskrivningar 2010 till 38 procent 2018.

Nu ingår Region Östergötland, tillsammans med flera andra regioner och aktörer, i en gemensam satsning där man ska fokusera på hälsofrämjande insatser.

– Meningen med samarbetet är att vi ska hitta nya vägar för att kunna möta behovet i samhället genom det här breda samarbetet. Många gånger har vi arbetat helt själva och försökt förbättra, men nu blir det en bredare samhällsinsats med målet att kunna möta upp på många olika sätt koordinerat, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör till SVT Nyheter Öst.

I samarbetet ingår bland annat Region Stockholm, Region Gotland, Länsförsäkringar och Svenska kyrkan.

– Det här är inte ett östgötskt problem, utan ett samhällsproblem i stort. Vi ser även att det ser ut på liknande sätt i stora delar av världen och att Sverige inte alls är unikt. Exakt vad den här ökningen beror på kan ingen svara på idag, men men det har pågått under 20 års tid som vi kunnat följa, säger Lena Lundgren.

Satsningen har namnet Mind Shift 2019 och förhoppningen är att alla organisationernas samlade erfarenheter och kunskap ska leda till insatser som kan förebygga psykisk ohälsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.