Mikael Nyberg är en av de drabbade i Visby Foto: Patrik Widegren

Giftiga kemikalier i dricksvattnet – Visbybor får lämna blodprov

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal hushåll i närheten av Visby flygplats har drabbats av föroreningar i vattnet efter användning av brandskum. En handfull brunnar har dömts ut som otjänliga. Nu vill Naturvårdsverket ta blodprov på de boende för att undersöka hur föroreningarna påverkat

– Det är klart att det är lite oroväckande. Jag har ju i princip druckit det här vattnet sedan 1982, säger Mikael Nyberg, som är av de som har hus i närheten av Visby flygplats.

De giftiga kemikalierna kallade PFAS, finns i en rad produkter, men de föroreningar som uppmärksammats runt om i landet kommer i huvudsak från brandskum som används i brandövningar på flygplatser från 80-talet fram till mitten av 00-talet. I Visby har ett 30-tal fastigheter med egen brunn för höga värden i vattnet.

– Det är naturligtvis inte bra, det är allvarligt. Man kan ju se det här som ett exempel på en skuld vi dragit på oss genom kemikalieanvändning i flera år, säger Ulf Lawergren, miljöhandläggare länsstyrelsen på Gotland.

Vill veta hur föroreningarna påverkar

Naturvårdsverket vill nu börja en undersökning där man tar blodprov på de boende för att se hur föroreningarna påverkat.

– Jag ska inte säga att jag är orolig men man vill ju veta, säger Mikael Nyberg.

– Här i Visby är det inte jättehöga halter i de drabbade brunnarna men det är tydligt förhöjt jämfört med allmänbefolkningen, så det vi vill veta är vid vilka halter man får ett tydligt påslag vid exponering, säger Karl Lilja, handläggare Naturvårdsverket.

Problemen uppmärksammades 2013

Riskerna med högfluorerande kemikalier uppmärksammades mycket 2013 då höga halter av föroreningarna upptäcktes i en dricksvattentäkt i Kallinge utanför Ronneby. Utsläppen kom från Försvarsmaktens brandövningsplats, där kemikalierna fanns i brandsläckningsskum.

Just släckningsskum är den vanligaste källan till föroreningarna som enligt Naturvårdsverket konstaterats på över 2000 platser i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.