VIT FLUGSVAMP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vit flugsvamp i skogen. Denna svamp, som ofta förväxlas med ätbara sorter, är särskilt farlig och har orsakat flera allvarliga förgiftningar på senare tid. Foto: Pontus Lundahl/TT

Giftinformationscentralen: Ovanligt många drabbas av svampförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för svampförgiftningar har Giftinformationscentralen tagit fram information på allt fler språk, då allt fler personer med utländsk bakgrund drabbas av svampförgiftning.

– Under de senaste 10-20 åren har risken för att bli allvarligt förgiftad ökat, framför allt hos personer med utländsk bakgrund, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Därför har man informationsbroschyrer på sin hemsida på 30 olika språk och man uppdaterar kontinuerligt med nya språk. Bland annat har man nyligen lagt till ukrainska.

– Där finns det bilder på hur de ser ut och information om var de kan växa och vilka symptom man ska hålla utkik efter.

Enligt Peter Hultén är informationen uppskattad, både av svampplockare med andra modersmål men även av sjukvården som kan ta hjälp av det om det kommer in personer som misstänks blivit förgiftade.

Tre allvarliga svampförgiftningar

Antalet allvarliga svampförgiftningar har ökat på kort tid, enligt Giftinformationscentralen. Vit flugsvamp, som ofta förväxlas med ätbara svampar, är särskilt farlig.

– Redan nu har vi tre potentiellt allvarliga förgiftningar med just vit flugsvamp, säger Peter Hultén.

Under juli har Giftinformationscentralen fått in många frågor om svampförgiftningar från hela landet, något som Peter Hultén tror kommer att fortsätta öka under augusti och framåt.

Fram till juli i år har man fått in 372 förfrågningar, vilket är en ökning jämfört med samma period förra året då de fick in 301 samtal.

Svampförfrågningar under januari-juli:

2024: 372

2023: 301

2022: 253

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.