Person läser broschyr i ett kontor med modernt inredda arbetsplatser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Turbulensen påverkar absolut bostadsmarknaden. Den tidigare inflationen har gjort att vi har ett stort utbud och jag tror att vi kommer få se en fortsatt tröghet när det kommer till försäljningar, säger Emelie Johansson, fastighetsmäklare i Linköping. Foto: Martin Klevelid/SVT

Så påverkas bostadsmarknaden av global osäkerhet och USA-tullar

Uppdaterad
Publicerad

Trots ekonomisk osäkerhet i världen är läget på den svenska bostadsmarknaden stabilt. Det visar senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik där priserna på både bostadsrätter och villor ökat något. Men affärerna fortsätter att ta lång tid.

Den senaste tidens globala osäkerhet har ännu inte visat sig i statistiken. Emelie Johansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping, tror att situationen kommer leda till försiktighet och oro bland köpare och säljare.

– Jag tror att trögheten kommer bestå och vi rekommenderar alla säljare att vara ute i god tid, säger hon.

Hör mäklaren berätta mer om läget på bostadsmarknaden i klippet och hur hon tycker du ska agera nu.

Så har priserna ökat

Priserna på bostadsrätter har i riket ökat med 1,1 procent under mars, medan villapriserna har varit nära oförändrade med en ökning på 0,1 procent. Årstakten för prisutvecklingen har dock sjunkit och ligger nu på 4,2 procent för bostadsrätter och 1,8 procent för villor.

Trots osäkerheten finns det flera positiva ekonomiska faktorer för svenska hushåll. Skattesänkningar, tidigare räntesänkningar och en stärkt krona har bidragit till att hushållen har mer pengar att röra sig med.

Det stora utbudet på bostadsmarknaden tros inte heller minska då människor har ett fortsatt behov av att byta boende.

– Vi har dessutom ett lager av osålda bostäder från tidigare år, säger Emelie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.