– Det känns jättehäftigt att man kan nyttja kornas gödsel till något mer än bara som växtnäring på fälten, säger Jakob Olai.
Se vilken skillnad anläggningen ska göra för klimatet i klippet och hör vilka fördelar projektet innebär för hans lantbruk.
800 000 ton mindre utsläpp av koldioxid
Om 20 år ska Sverige vara klimatneutrala och till år 2030 har EU som mål att tiodubbla produktionen av biogas till motsvarande 350 terawattimmar per år.
Projektet i Västerlösa är delvis finansierat av Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet, som hittills har delat ut nästan sex miljarder i stöd till biogasproduktion. Förhoppningen är att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 800 000 ton varje år. Klimatklivet har tidigare kritiserats av Riksrevisionen, som då menade att stödet var ineffektivt.
– Men vi ser att Klimatklivet är ett väldigt bra sätt. Mer än 85 procent av våra pengar går till näringslivet och deras omställning. Så det är ett populärt stöd och det ger praktisk omställning i verkligheten, säger Anna Bredberg, enhetschef på Naturvårdsverket.