• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet: Baroniet plantera återigen gran där granbarkborren gått fram – skogschef Anders Åneklint om varför. Foto: Ulf Persson/SVT

Skogsbolagen överger inte granen – men förtroendet börjar svikta

Uppdaterad
Publicerad

Trots ökande motgångar för granen med stormar, torka och insektsangrepp, så fortsätter skogsbolagen tro på granens framtid. På ett hygge norr om Åtvidaberg där granbarkborren angripit planterar Baroniet återigen gran. I klippet förklar skogschefen varför.

Baroniet Adelswärd AB äger totalt 22 000 hektar mark och skogschefen bedömer att på cirka tio procent av den kommer det att bli andra trädslag.

– I det som varit ren granskog kommer det bli en högre lövinblandning framöver. På mellanproduktiva marker där vi förut satt mycket gran kommer vi blanda in mer tall, så andelen tall kommer att öka, säger Baroniets skogschef Anders Åneklint.

Klimat

Hos Baroniet dominerar trots allt inköpen av granplantor de senaste åren: gran: 55-70 procent, tall: 20-25 procent, löv: 10-20 procent.

Alla tre skogsbolagen i vår enkät menar att de generellt är bra på att plantera rätt träd på rätt mark.

Boxholms Skogar AB – 36 000 hektar mark

Under 2000-talet har de försökt plantera rätt träd på rätt mark och behöver därför inte ändra från gran till mer tall farmöver. Andra skogsägare har lockats mer av gran.

– Mycket åkermark planterades igen med gran i hela Götaland under älgexplosionen på 1980-tal och framåt. Även vi gjorde det, men har mer än andra bibehållit tall istället för gran, säger Peter Wallin på Boxholms Skogar.

Om 50 år bedömer han dock att lövandelen kommer att öka i skogarna i och med ett ändrat klimat.

Holmen – 1,3 miljoner hektar mark

Storägaren Holmen uppskattar att de på fyra procent, dvs 40 000 hektar av hela sitt svenska markinnehav behöver gå över från gran till tall.

– Uppskattningsvis har historiskt 20 procent av våra tallmarker planterats med med gran under de senaste 40 åren. ”Förgraningen” har skett pågrund av att klövilt ätit upp tallplantorna, säger Malin Dahlström Forsberg kommunikationsstrateg på Holmen Skog.

Bolaget vill öka tallandelen till 50% när man återplanterar men det har till viss del stött på patrull.

– Vi har fått skörda mycket gran till stor del på grund av granbarkborreangreppen. De flesta av dessa marker är lämpade för gran och därför återbeskogar vi dem med gran, säger Malin Dahlström Forsberg.

Skogsbolagens fördelning av trädslag:

Baroniet: tall 43 procent, gran 41 procent och löv 16 procent.

Boxholms skogar: tall 46 procent, gran 42 procent, resten löv och övrigt.

Holmen: tall 50 procent, gran 30 procent, löv 13 procent och contortatall 7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet