I samband med den senaste inventeringen av granbarkborrens angrepp på granskog i södra och mellersta Sverige har Skogsstyrelsen sett till att för första gången inventera en annan graninsekt. Den dubbelögade bastborren visar sig stå för 20 procent av volymen granskog som dödats och inventerats, antingen ensam eller tillsammans med granbarkborre.
– Det jag tycker är tragiskt är att det är precis när skogen ska växa till för att bli timmer och börja sågas till plank, som den dödar. Även om det inte är så stora volymer så är det stor värdetillväxt vi förlorar.
”Kommer dras med de kommande trettio åren”
Den dubbelögade bastborren är inte ny utan har alltid funnits i svenska skogar, men Skogsstyrelsen menar att de nu ökat markant.
– Den har blivit en angripare att räkna med som vi kommer att dras med de kommande trettio åren, säger Mattias Sparf, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
Föredrar nedsatta granar
Precis som granbarkborren så föredrar bastborren undertryckta, nedsatta eller starkt torkstressade granar.
För 30-40 år sedan, och fram till barkborreutbrottet 2018, planterades det väldigt mycket gran på fel mark, på för svag mark där det egentligen skulle stått tall eller något annat, berättar Mattias Sparf.
– Nu börjar de granarna bli i smaklig storlek för de här insekterna och under de kommande 30 åren kommer det att finnas svaga granar i rätt dimensioner för bastborren.
Se mer i klippet ovan.
dubbelögad bastborre
Förekommer i hela Sverige.
Cirka 2-3 millimeter lång, jämfört med granbarkborren som är fyra millimeter.
Det finns tre arter av dubbelögad bastborre i Sverige.
Den har dubbla uppsättningar ögon, därav namnet.
Källa: Skogsstyrelsen