Malin Baryard Johnsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Guldhjälten om rollen som reserv: ”Viktig”

Publicerad

Guldhjälten från Tokyo fick kliva åt sidan.

I stället blir Malin Baryard Johnssons uppgift att på alla sätt hjälpa och stötta tre gamla, goda vänner.

– Det är en oerhört viktig roll, men jag tror inte att den är så svår. Inte i det här sällskapet i alla fall, säger hon.

När hopplandslaget – efter ett sanslöst drama – vann OS-guldet och åtskilliga hjärtan för tre år sedan var Baryard Johnsson en i gänget som red.

Då var Rolf-Göran Bengtsson reserven. Den kloke, lågmälde hästkarlen som kom med tips och råd. Nu byter han och Baryard Johnsson uppgift. Kvar i laget är Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.

Kvartetten har gjort åtskilliga mästerskap tillsammans genom åren och känner varandra innan och utan.

"Inte vara i vägen"

Redan i Atlanta 1996 debuterade Bengtsson och Baryard Johnsson i ett lag som inte gjorde mycket väsen av sig. Annat är det numera, när svenska hopplag tar medaljer i vart och vartannat mästerskap.

Baryard Johnsson vet vad som väntas av henne.

– Det viktigaste är att inte vara i vägen. Alla har ett välfungerande system och det gäller att finnas till hands om det behövs, som om det blir rörigt på en framhoppning och man behöver springa ut och hjälpa till.

– Framför allt är det den praktiska biten, att man har koll på maxtiden, om det finns några "fällor" på banan och sånt. Om de vill ha den informationen. Jag ska inte springa ut och ge information som de inte vill ha. Det är väldigt mycket att respektera dem.

– Det är en fördel att vi är så tajta. Jag känner dem så väl att jag kan se när det är läge att ta en omväg, säger Baryard Johnsson.

Inställd på att rida

Samtidigt förbereder hon sig själv och stoet Indiana som om det är ett OS hon ska delta i.

– Mentalt är jag helt inställd på att jag ska rida. Det får inte komma som en överraskning om jag ska in.

Byten kan göras två timmar före dagens lagkval, inför lagfinalen och inför den individuella hoppningen.

– Vi gör exakt samma förberedelser som de som ska rida. Min rutin har jag. Om den stunden kommer att jag blir inkallad kommer jag att vara redo, helt klart. Vad som helst kan hända.

Malin Baryard Johnsson gnabbas gärna lite extra med Henrik von Eckermann. De har känt varandra sedan världsettan var ung.

Men nu lägger hon band på sig.

– Man går lite som på nålar runt honom. Nä, skämt åsido. Vi är så tajta att vi vet hur vi funkar. Vem man kan skoja med och inte, så att säga.

Det var då. Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann visar sina medaljer under OS i Tokyo. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.