• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

elev i arbete på guldsmedsprogrammet Dackeskolan Mjölby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på guldsmedsprogrammet trivs och säger att arbetsmarknaden ser bra ut. Ändå är utbildningen hotad. Se mer i videon. Foto: Carl Larsson

Guldsmedsutbildning i Mjölby hotad – trots stor efterfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Guldsmedsutbildningen på Dackeskolan i Mjölby hotas av nedläggning. Detta trots att efterfrågan är stor på de färdigutbildade och programmet näst intill är fullbelagt.

– Det är jättetråkigt! Det är jättesynd att Mjölby kommun inte är stolt över den här utbildningen, säger eleven Sofia Lillemets Edman.

Utbildningen, som är den enda i Sverige på gymnasienivå, riskerar nu att försvinna och skälet till nedläggningshotet är kommunens ekonomi.

– Vi är lite förvånade. Jag är lite frågande till att utbildningen skulle vara för dyr, säger läraren Niklas Galte.

Unga och vuxna

Från lärarnas håll menar man att kommunen inte räknat med de komvuxelever som också går utbildningen. Idag går 24 elever på programmet, fördelat på 15 vuxna och nio gymnasieelever.

Eleverna hävdar att utbildningen, som har riksintag, har marknadsförts för dåligt. De anser också att det är ett vasst och unikt program.

Kommunen tittar vidare

Gun-Inger Andersson (L) som är ordförande i utbildningsnämnden säger till SVT Nyheter Öst att de har dragit tillbaka ärendet, som var planerat att tas upp i nämnden på måndag.

– Vi behöver titta mer på det och tar upp det i februari i stället.

Mer om känslorna kring nedläggningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.