Det trots att det blir allt vanligare att frivilliga äldre tar hand om andra äldre i Östergötland.
– Idag är många äldre isolerade i sina hem och forskningen har visat att det kan leda till psykisk ohälsa och även till för tidig död.
Därför satsar vi på våra träffpunkter med utbildad personal, säger ordföranden i omsorgs- och socialnämnden Anna Johansson till SVT Nyheter Öst.
Satsar miljoner
Kommunen lägger ett par miljoner på anställda och lokaler per år och tänker lägga ännu mer genom att starta fler träffpunkter, en till Mjölby och eventuellt också i Skänninge och Mantorp.
Idag har kommunen två heltidsanställda undersköterskor som leder verksamheten på de två träffpunkterna. Gun Sternegård är en av dem.
Hon ser alla
– För ett och halvt år sedan stod jag här med en tom lägenhet på ett par rum och kök i källaren i ett bostadsområde i Mjölby.
Idag har jag kontakt med ett 70-tal pensionärer i området som kommer dagligen eller då och då. Många ringer också för att prata av sig. Om det är något allvarligare kan jag ofta slussa vidare till sjukvården, säger Gun Sternegård.
– Gun är toppen säger Rodney Hellstadius, en av besökarna. För hon ser alla, pratar med alla och man blir bekräftad.
– Vi bakar, fikar mycket men gör också utflykter och som idag lyssnar på högläsning när studieförbundet Bilda är på plats, säger Gun Sternegård. Men det viktigaste är nog fikandet och pratet. I början var det mest kvinnor men då startade jag en gubbgrupp med öl och räkmackor så nu kommer också männen.
Väggarna kom krypande
Gun berättar om en man som säger att hon räddat hans liv. Han satt hemma och tyckte att väggarna kom krypande på honom. Idag går han regelbundet till träffpunkten för att slippa sina krympande väggar.
Pirjo Ohvo chef för omsorgs- och socialförvaltningen säger att Träffpunkterna skapar trygghet och gör att kommunen inte behöver sätta in andra resurser för att lösa ensamhet, rädsla och oro.
Att äta lunch tillsammans är en viktig aktivitet tycker många pensionärer. I Mjölby lagar man ibland ihop men att erbjudande det på samtliga träffpunkter dagligen skulle nog kräva mer resurser tror politiker och tjänstemän.
För tidigt för frivilligt ansvar
Att driva träffpunkterna på ideell basis som frivilligorganisationer gör i Vadstena tror man inte riktigt på.
– Inte till att börja med, säger Anna Johansson. Kanske senare när vi fått igång alla träffpunkter men vi är på gång och bygger upp och vi tror på fast anställda som kan vara ett stöd framförallt psykiskt.
– Det är jättebra med ideella krafter och vi behöver jobba på att engagera dem i takt med att vi blir allt fler som blir allt äldre och behöver en meningsfull vardag, säger Pirjo Ohvo.