Trots att äldreomsorgen skriker efter personal kan inte alla som har gått en vårdutbildning på gymnasienivå anställas. Det har SVT Nyheter Öst berättat om i flera reportage.
Känner du igen den bilden?
– Ja den känner jag igen. Vi vet att det finns. Det är svårt att säga några procent eller så, men det spelar egentligen ingen roll. Arbetsgivaren ska ju kunna veta att om man har ett papper på att man har läst en viss utbildning, till undersköterska eller vårdbiträde, så ska kunna jobba med de arbetsuppgifter som förekommer inom det yrket, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen i Linköpings kommun.
Kommunen ska granska kvaliteten
Det är kommunerna som beställer vårdutbildningar på gymnasienivå. Och det är också kommunen som ska följa upp kvaliteten på utbildningarna, även de privata utbildningarna.
– Vi jobbar på samma sätt med det systematiska kvalitetsarbetet med alla våra utbildningar, både kommunala och privata. Men det vi kontrollerar är ju betygsnivåer, avhopp och sådana övergripande saker. Vi går ju inte in och tittar på varje individ. Det är lärarens uppgift att göra den bedömningen och att sätta betyg, säger Åsa Ridne.
Hur reagerar du när du får höra att alla som gått en vårdutbildning inte uppfyller alla krav?
– Är det på det viset så måste vi göra om och göra bättre.
I videon ovanför artikeln kan du se hur Åsa Ridne reagerar på SVT:s uppgifter om att inte alla som gått en vårdutbildning är anställningsbara – på grund av bristande språkkunskaper – och vad hon vill göra åt det.
Här nedanför kan du höra politikernas reaktioner.