Lokalpolisområdeschef Frida Braf och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Norrköpings lokalpolisområdeschef Frida Braf och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har att säga om att Hageby återigen blir ett utsatt område. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Hageby i Norrköping åter på polisens lista över utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Polisens lägesbild över kriminell påverkan på lokalsamhället visar att problemnivån i utsatta områden är fortsatt hög. I polisregion Öst har stadsdelen Hageby i Norrköping åter hamnat på listan.

Det innebär att Norrköping nu har två stadsdelar som bedöms som utsatta områden av polisen. Sedan tidigare är Navestad med på listan.

– Vi ser att anmälningarna ökar i Hageby och när vi mäter tryggheten så är det mycket röda siffror, säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Polisen tar numera en större hänsyn till om det finns problemtyngda områden i närheten när man bedömer och klassificerar stadsdelar.

– Vi ser hur de kriminella rör sig mellan Navestad och Hageby, säger Frida Braf.

Hageby fanns på polisens lista mellan åren 2015–2019.

Är det inte ett stort misslyckande att Hageby återigen är på listan?

– Det är klart att man kan tycka det initialt. Jag tycker att det är bra att polisen uttalar att det finns de här problemen, för då kan vi också hjälpas åt att göra någonting åt dem, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Skäggetorp i Linköping fortsätter att klassas som ett särskilt utsatt område.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Utsatta områden

  • Begreppet utsatt område används av polisen i Sverige sedan 2015 för att beskriva förortsområden och stadsdelar med låg socioekonomisk status och med kriminell påverkan på lokalsamhället.
  • Områdena delas upp i tre kategorier – utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.