Efter sommar och semester kanske hälsoappar är mer relevanta än någon annan tid på året. Nu när semesterfirare ska försöka hitta tillbaka till vardagens rutiner.
Titta på klippet ovan för att se vad några östgötar har att säga om det.
Allt vanligare i framtiden
Hälsoapparna ger också användaren möjligheten att öka kunskapen om sig själv och sin hälsa, de kan vara diskreta och bidra till att man blir mer självständig, då man kan testa att hjälpa sig själv med att till exempel förändra ett beteende – innan eller utan att koppla in sjukvården.
– Runt till exempel alkohol finns det ett stigma som gör att folk kan vara rädda för att söka hjälp med att dricka mindre. För vissa individer tror jag då att det kommer fungera väldigt bra med digitala hjälpmedel, då man kan hjälpa sig själv på egen hand. Men det bästa vore om det fanns ett brett spektrum av stöd, säger forskaren Marcus Bendtsen.
Tror du det kommer bli vanligare med digitala hjälpmedel framöver?
– Ja det tror jag, men på gott och ont. Det finns massor appar som ska få dig att öka din fysiska aktivitet, sluta röka eller få dig att dricka mindre osv. Men frågan är ju, fungerar de? Man måste vara lite försiktig om man är ute efter att få hjälp. Är det här hjälpmedlet något som kommer funka för mig, är det utvärderat ordentligt eller är det bara något som någon slängt ihop? säger forskaren Marcus Bendtsen.
Att hälsoappar ska kunna kvalitetssäkras framöver är något som E-Hälsomyndigheten fastslog tidigare i år.
Vad är en hälsoapp
En hälsoapp är en app som är till för att förbättra eller upprätthålla en individs hälsa. Appen kan användas av den enskilde individen eller av sjukvård och socialtjänst.
Den mest typiska hälsoappen är en sådan som hämtar in och sammanställer data från användaren så att man kan följa sin utveckling. Ett exempel på sådan är stegräknare.
Källa: E-Hälsomyndigheten