• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den planerade hälsoportalen ska vara ett komplement till den vanliga studenthälsovården. Hör Andreas Engmark berätta om hur den kan hjälpa studenter i klippet. Foto: SVT

Ny webbportal ska hjälpa studenter med hälsoproblem

Uppdaterad
Publicerad

För studenter som mår dåligt ser det olika ut vilken hjälp man kan få beroende på vilket lärosäte man studerar på. Men det ska det bli ändring på. Linköpings universitet leder just nu ett projekt som ska ta fram en gemensam hälsoportal för studenter.

– Vi tänker att material på den här webbportalen kan komplettera den befintliga studenthälsovården, säger Andreas Engmark.

Linköpings universitet, Stockholms universitet och Universitets- och högskolerådet har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en hälsoportal för webben. Portalen ska vara en hjälp för studenterna själva, men också vara ett verktyg för att studenthälsomottagningar runtom i landet ska få likvärdig information.

Om allt går planenligt ska webbportalen öppna första december i år. Redan nu har en förstudie lämnats in till utbildningsdepartementet.

Folkhälsomyndighetens undersökning

Bakgrunden är att Folkhälsomyndigheten 2018 presenterade en rapport om studenters psykiska ohälsa. Den visade, precis som andra internationella studier, att studenters psykiska hälsa är sämre än normalbefolkningens. En undersökning visade att 25 procent av de tillfrågade studenterna sade att de hade nedsatt psykiskt välbefinnande. För yrkesverksamma var motsvarande siffra 16 procent. Vanliga problem hos studenterna var depression, ängslan och stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet