Passagerarfärjan S/S Hansa vid kaj någon gång på 30-talet eller 40-talet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hansa – krigets värsta svenska katastrof

Uppdaterad
Publicerad

För 70 år sedan, klockan 05.57 den 24 november 1944, torpederades Gotlandsbåten Hansa av en sovjetisk ubåt. 84 personer omkom i den värsta katastrof som drabbade Sverige under hela andra världskriget.

Hansa lämnade Nynäshamn halv tolv natten till den 24 november med destination Visby. Ombord fanns 86 personer, 63 passagerare och 23 i besättningen. Vädret var hårt med grov sjö och dimma. Enligt tidtabellen skulle Hansa anlända till Visby klockan 8.30 dagen efter.

Samtidigt stävade den sovjetiska ubåten L-21 med kapten Mogilevskij norrut efter en misslyckad expedition vid polska kusten i jakt på den tyska kryssaren Nürnberg. Ubåten var skadad efter tyska sjunkbombsanfall, försöken att lägga ut minor hade gått om intet och de torpeder som skulle sänka tyska fartyg hade missat.

Överdrev bytets storlek

Enligt Mogilevskijs loggbok och rapporter, som spårades upp först på 1990-talet efter Sovjetunionens fall, avfyrades tre torpeder mot ett stort transportfartyg på väg söderut, det vill säga en kurs som skulle bära mot Tyskland. För Mogilevskij var det skäl nog eftersom svenska fartyg kunde tänkas frakta strategiska råvaror och krigsmateriel.

För säkerhets skull överdrev den sovjetiske kaptenen bytets storlek. Hansa beskrevs i loggboken som ett fartyg på ”5.000 ton, kanske rentav 7.000 ton”. Hansa var i själva verket på 563 ton.

Två överlevde

Torpederna träffade och Hansa klövs i två delar och sjönk inom loppet av någon minut. Förlisningen fastställdes till klockan 05.57 sedan en skeppsklocka senare hittats drivande med visarna för evigt fastrostade på klockslaget.

Av de 86 ombord räddades två, styrman Arne Thuresson och kapten Arne Mohlin som lyckades rädda sig upp på en livflotte. Larm hade gått och det ordinarie Gotlandsplanet Höken lyckades få syn på en flott och vrakspillror. Minsveparen Landsort kunde bärga de två som var medtagna men i stort sett oskadda.

Hårt drabbad handelsflotta

Den officiella kommission som avlade rapport strax före krigsslutet ett halvår senare pekade inte ut Sovjet, utan konstaterade att Hansa sänkts av en främmande ubåt. Teorier om att explosionen orsakats av sprängämnen i lasten, sabotage eller en drivande mina avfärdades.

De svenska handelsflottan var hårt drabbad av kriget, mycket hårdare än militären räknat i antal döda. Av de knapp 2.000 personer som dödades under kriget var nästan 1.100 svenska sjömän i den civila handelsflottan.

Sänkta svenska fartyg under andra världskriget

Under andra världskriget sänktes över 300 svenska fartyg. 97 av dem minsprängdes, 96 torpederades, 33 sänktes av flyg, 12 sänktes av fartygsartilleri och 65 sänktes av andra krigshandlingar.

Total dödades 1 076 svenska sjömän.

  • Några av de allvarligaste, förutom Hansakatastrofen:
  • Handelsfartyget Andalusia sänks av en tysk u-båt den 23 januari 1940, 21 omkomna.
  • Lejdfartyget Murjek sänks av en tysk u-båt den 5 mars 1941, 31 omkomna.
  • Lejdfartyget Venezuela sänks av en tysk u-båt den 17 april 1941, 49 omkomna.
  • Röda Kors-fartyget Stureborg sänks av ett italienskt torpedplan i Medelhavet den 9 juni 1942, 20 omkomna.
  • Ubåten Ulven sänks av en tysk mina den 16 april 1943, 33 omkomna.

Källa: ”Dödlig resa – Svenska handelsflottans förluster 1939-1945”. Uboat.net

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.