Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hantering av misstänkt rabiessmitta ska utredas

Publicerad

Den femte december fick Länsstyrelsen i Östergötland information om en misstänkt rabiessmittad hund i Östergötland. Detta var dagen efter att hunden kom in till ett djursjukhus i länet. Under tiden hann 11 personer utsättas för en eventuell smitta.

Hunden ska ha kommit in till ett djursjukhus den 4 december med anfall och kramper. Enligt tjänsteanteckning från länsstyrelsen ska hunden ha varit ”skogstokig”. Enligt Region Östergötlands smittskyddsläkare ska 11 personer ha blivit exponerade av misstänkt smitta.

– Från vårt håll är det detta vi befarar och fasar för. Att det är en tidsfråga innan vi har rabies, när det handlar om hundar som saknar papper och där vi inte vet om de är vaccinerade, säger Pernilla Stridh, länsveterinär Länsstyrelsen Östergötland.

Sex personer bitna och rivna

Tre personer ska ha blivit bitna, tre personer rivna och övriga ska ha utsatts för blodstänk och saliv. Samtliga uppsökte akutsjukvård för vaccinering.

Saknade pass och papper

Sent på kvällen, dagen efter att hunden kom in till djursjukhuset fick dock länsstyrelsen uppgift om att hunden som saknade pass och papper inte var rabiessmittad. Dock var hanteringen av ärendet bristfällig och ska nu utredas.

– Det var mycket som gick fel. Jag tänker just på tidsfördröjningen. De tjänstemän som var i beredskap skulle ha agerat tidigare. Larmet om misstanken kom på kvällen, jag vet inte exakt vilken tid hunden kom in till djursjukhuset. Men hunden avlivades på kvällen, men vi ska utreda turerna nu, säger länsveterinär Pernilla Stridh.

Kallar till myndighetssamverkan

Länsstyrelsen i Östergötland har kallat till myndighetssamverkan. Bland andra handlar det om Region Östergötland, Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket, Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten.

– Det visade sig ju att veterinärpersonal inte var vaccinerad mot rabies, säger Pernilla Stridh.

Om rabies

Smittan kan finnas hos flera olika arter av däggdjur. Bett från infekterade hundar orsakar flest fall bland människa.

Rabies med manifesta symtom är en till 100 procent dödlig sjukdom, som inte kan behandlas trots modern intensivvård. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning (vattuskräck). Patienten avlider i regel inom 14 dygn.

Då rabies ofta har en lång inkubationstid kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge immunglobulin.

källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.