Elliot Bordalas Kambler står i en byggarbetsplats med hörselskydd, iförd en svart tröja. I bakgrunden syns en trävägg och byggutrustning, inklusive en stege och en arbetsbänk. Det finns även en annan arbetare i bakgrunden i gula arbetskläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet till bygget av de nya lägenheterna. Foto: David Hernqvist/SVT

Här bygger gymnasielever lägenheter för unga

Uppdaterad
Publicerad

I området T1 i Linköping får en nedlagd förskola nytt liv. Elever från bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium bygger lägenheter för unga.

Fyra ettor och en tvåa ska stå klara på Överstegatan i Linköping lagom till vårterminens slut nästa år. Konceptet ”Unga bygger för unga” har använts tidigare i Skellefteå och Norrköping.

Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden som använder konceptet, är glad över att kunna ge gymnasieelever chansen att jobba i ett riktigt projekt.

– De ersätter snickarna i projektet, de kommer få vara med i alla delar av arbetet, säger Marcus Törnvall

Lägenheterna är tänkt att hyras ut till unga mellan 18 och 24 år som får förtur till hyresrätterna.

Elliot Bordalas Kambler går andra året på Anders Ljungstedts gymnasium. Att gå till något som känns som en riktig arbetsplats uppskattar han.

– Det ska bli kul att se alla steg och hur ett hus verkligen är uppbyggt, säger han.

Se i klippet ovan från en dag när Elliot jobbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.